onsdag 5 november 2014

SpellRight för Google

Nu har SpellRight kommit för Google Drive, dvs ett engelsk/svenskt ord- och rättstavningsprogram för dokument.

1. Du går in på ett Google Drive
2. Öppna ett nytt eller redan existerande dokument
3. Välj "Tillägg" i flikarna längst upp
4. Välj "Hämta tillägg"
5. Sök reda på "SpellRight"
6. Godkänn
7. Det kan ta ett tag, men sedan ska tillägget kunna hittas i "Tillägg". (Har hänt mig någon gång att jag måst göra om nr 5-6, eller måst starta om Drive för att tillägget ska synas under "Tillägg".)

Hur använder man det då?
Skriv en text, markera det första ordet du vill kontrollera. Gå in på "Tillägg", välj SpellRight och markera starta. Sedan jobbar du dig fram med pilen = "nästa" längst upp i SpellRight-rutan. Är det något ord du vill byta ut, enligt förslagen, så markerar du det och trycker på bocken längst upp till vänster i SpellRight-rutan, eller dubbelklickar på ordförslaget. Vill du ha fler förslag på ord trycker du på rutan längst upp bredvid "bocken" och vill du att SpellRight ska lära in ett ord trycker du på näst sista rutan  längst upp i SpellRight-rutan.

Här kan du se en film från YouTube om hur man laddar ner och använder Stava Rex och SpellRight i Google docs:



Ser du inte filmen: Tryck här

Se även mitt inlägg om Stava Rex.

tisdag 4 november 2014

Voki

Skapa talande avatarer(animerade figurer) via voki.com för att lägga in på en blogg eller liknande. (Tyvärr går det inte att lägga in den direkt på LärUm). Du kan antingen själv tala in det du vill "vokin" ska säga eller skriva in det du vill ha sagt och använda inspelade röster. Talet kan vara max 60 sekunder långt.

Du måste skapa ett gratis konto för att kunna spara dina vokis,  men som ickebetalande-medlem får du bara tillgång till de figurer, tillbehör som inte är markerade med en studentmössa i hörnet.

* Logga in på sidan
* Tryck på "Create voki"
* I rutan "Customize Your Character" kan du leka dig fram till det utseende (head, clothing, bling) du vill ha genom att trycka dig fram mellan olika grupper och undergrupper. (icke betalande-medlemmar har inte tillgång till de figurer/utseenden/tillbehör som är markerade med studentmössa)
Under din voki kan du även förändra hudfärg, ögon mm
* När du är nöjd, tryck på done.
* Välja bakgrund
* Ge din voki en röst genom att välja alternativ under "Give it a voice". Jag brukar använda mig av:
Textknappen
Här jag kan skriva in vad vokin ska säga. Här kan jag också välja språk och röst.

Mikrofonen
Här kan jag själv kan säga det vokin ska säga. Här kommer du bli tillfrågad om du vill tillåta att programmen kommer åt din mikrofon, vilket du ska tillåta. Ev. kan chrome också komma med en fråga i överkant på webbrutan, där du också måste tillåta användandet av mikrofonen.

* När du är klar trycker du på "publish" och kan där välja hur du vill publicera din voki. För att man ska se din voki automatiskt på t.ex. en blogg så måste du ställa in så att bloggen tolkar angiven HTML. På blogger gör man där man skriver inlägget, under alternativ i högerspalten.

Här kan du se min lilla snabbfixade voki (om du trycker på playknappen på den så kan du även höra den):

lördag 1 november 2014

Story jumper

Storyjumper påminner om Story Bird (scrolla ner till nästa inlägg), och du kan skapa din egen lilla saga/berättelse. Det är lite mer klipp och klistrande än Story Bird och kan nog uppfattas lite mer klurig att förstå sig på i början, men det ger dig möjlighet att lägga in egna foton och bilder i din historia.

När du loggar in på Storyjumper och trycker på "start creating" så kommer du till en bra "Tutorial" som går igenom hur du kan bygga upp din saga/berättelse.

Jag själv har ännu inte använt mig av Storyjumper i undervisningen, men är sugen på att göra det. Är dock lite rädd för att själva skapandet kommer att ta tid pga av att det är så roligt att trixa med bilder och figurer, och att själva innehållet kanske kommer i skuggan av det. Men det kan nog vara en nybörjarfascination som lägger sig med tiden. Programmet är värt att prova.

Story bird

På storybird.com kan man skapa egna små sagor och berättelser i form av en liten bok. Föredrar faktiskt denna före "Story jumper", eftersom man inte fastnar i själva pillret med vilka bilder/bakgrunder/figurer som man vill ha, utan kan koncentrera sig på själva införandet av berättelsen.

Du skapar först en gratis användare, sedan är det dags att börja skapa. Det första du gör är att välja bland alla fantastiska bilder. Då får du upp en grupp bilder bland vilka du kan välja när du gör din saga/berättelse. Lyft in bilden i din bok och skriv sedan i rutan bredvid. Om du markerar en ruta genom att trycka på den i raden under, och sedan trycker på minus så tar du bort rutan.

När du vill pausa eller är klar trycker du på "save", vilken du hittar under berättelsen. Är du helt klar trycker du på "menu" i vänstra hörnet och "save & close". Där kan du om du vill göra en ny titel eller t.ex. välja vilken kategori saga/berättelse tillhör och vilken åldersgrupp den riktar sig till. När du sedan trycker på "save" igen så läggs din saga/berättelse under fliken "you" (your stuff), vilken du hittar längst upp i högra hörnet.

Vill du dela din historia:
1. gå in på "you"(your stuff)
2. tryck på din historia
3. tryck sedan på "share"-knappen, vilken du hittar som 2:a till höger under berättelsen.
4. välj sedan hur du vill dela historien (jag har valt att bara klistra in länken här)

Här kan du se ett litet exempel på en historia: Une petite histoire d'amour.