onsdag 14 oktober 2015

Qr-koder


Du kanske har hört förkortningen QR eller sett dessa symboler men inte förstått vad det är?!

En QR kod är som en streckkod. Du laddar ner en app till din mobil som kan läsa av en QR kod, det finns många olika appar och jag vet faktiskt inte vilken som är bäst. Men denna app startar din kamera som du sedan riktar mot QR koden och telefonen vibrerar och laddar sedan ner det som var kopplat till den koden. Det kan vara en bild, film, text eller liknande. Företag använder det för att t.ex. ge kunderna mer information om produkter genom att t.ex. sätta en QR kod på kartongen till produkten. Man kan hitta annonser i tidningar där man kan få mer information genom att använda QR koden.

Som privatperson kan man också skapa egna QR koder, och som lärare kan man använda dem i undervisningen t.ex. genom att göra skattjakter (där en kod ger ledtrådar till var man hittar nästa qr-kod), frågetävlingar, "hitta ordet" (varje qr-kod ger en bokstav), broderimönster med hemlig betydelse(qr-koden=mönster) osv. Det finns många möjligheter. Det enda som krävs är en bra idé och att du som lärare kan skapa och skriva ut koderna, och att eleverna antingen har en mobil eller ipad med en qr-kodsläsare installerad (finns gratis qr-kodsappar).

För att läsa qr-koder kan jag tipsa om QR Droid Private (Svenska) som jag tycker fungerar snabbt och bra. Du trycker på skannar, håller mobilen/ipaden så att den kan läsa av qr-koden, sedan kan du läsa qr-kodens innehåll under historik. Men som sagt, det finns många andra appar, så vem som passar dig bäst får du söka dig fram till.

Att skapa qr-koder och t.ex. skriva ut dem, är enklare än man kan tro. Du går via datorn in på en sida - en qr-kodsgenerator - där du kan skapa dina koder. Jag kan tipsa om två sidor med qr-kodsgeneratorer:

www.qrstuff.com
En engelska sida där du under 1.Data type väljer "plain text",  under 2.Content skriver in ditt meddelande och under 4.Output type kan antingen ladda ner den på datorn, skriva ut den direkt eller maila den till någon. Du kan även, under Qr-code preview, se din kod och kolla med din mobil/ipad om den stämmer. Snabbt och enkelt och inga zippade filer.

sv.qr-code-generator.com
En svensk sida med bra info, där det är mycket tydligt hur man skriver in det meddelande man vill ha. man väljer text längst till vänster, skriver in meddelandet i rutan, och ser sin qr-kod längst till höger. Men det stora minuset är att när du ska ladda ner qr-koden för att t.ex. skriva ut den, så får du en zippad fil. Vilket gör att du måste extrahera den zippade filen och sedan skriva ut den, eller använda datorns skärmklippsverktyg direkt i programmet och klistra in ditt urklipp i t.ex. word. Struligt tycker jag och använder hellre den engelska sidan. Men i övrigt finns det, som sagt, mycket bra info på sidan.

tisdag 19 maj 2015

Spreaker

Spreaker.com är en en sida där man kan göra egna podcast, dela sina podcast och lyssna på andras podcast. Du kan lägga till musikbakgrunder och ljudeffekter om du vill, både sånt som finns på sidan eller ljud som du själv lddar upp på sidan. Har inte lärt mig alla finesser, men för mig räcker det med att programmet fungerar bra för att spela in en dialog/ett reportage/ett kort radioprogram/en podcast.

Sidan är gratis att vara medlem på och allt som du skapar kan du spara på sidan och komma åt under din profil senare. Du väljer själv om du vill göra dina podcasts/inspelningar offentliga eller privata, men om du vill dela en podcast/inspelning med någon så måste du göra den offentliga annars kan den andra personen inte lyssna på den.

Vill du dela en podcast/inspelning med någon så går du in under din profil, letar upp inspelningen, trycker på edit och där hittar du en URL-adress, som du kan dela.

Har använt denna sida med min klass och alla elever har, efter en kort genomgång, lyckats skapa egna individuella reportage. Vissa med ljudeffekter, andra lite enklare.

Spreaker finns som app för iOs, Android och Windows Phone.




Kan du inte se filmen, tryck här:

måndag 19 januari 2015

Öva svenska ord och uttryck

Sanoma utbildning har en bok som heter "Alla möjliga ord och Uttryck":


Till denna bok finns det övningar, i form av quiz på Övningsmästaren på Sanomas hemsida. Dessa kan man göra utan att man har boken, även om det nog är ännu bättre att ha boken. Där kan man göra ordövningar med eller utan tidtagning. Man får ett ord och sedan fyra förslag på vad det kan betyda. Så fort du tryckt ser du om du valt rätt eller fel, grönt för rätt och rött för fel, samt att det räknas poäng. Du kan gör quizen hur många gånger du vill. Jag brukar göra det gemensamt via projektorn med klassen utan tidtagning, när det blir någon minut över någon gång. Ger bra möjligheter att diskutera svenska ord och uttryck. 

Så här kan det se ut:

fredag 16 januari 2015

Skärmklippsverktyget / Skrämdump

Ibland vill man, av olika anledningar, göra en skärmdump av det som man ser på datorns skärm. Det kan vara att du vill spara något för att komma ihåg sidan, eller använda den i en instruktion, som en bild mm. Det första man tänker på är att använda funktionen "print screen" och sedan öppna ett dokument och klistra in och spara dokumentet under det namn man vill. Knappen "print screen" hittar du på ditt tangentbord. Det står PrtSc på den. Denna funktion kopierar dock allt på skärmen och du kan inte välja vad du vill kopiera.

Ett annat enkelt sätt att göra en skärmdump, på hela eller delar av det du ser på skärmen, är att använda "skärmklippsverktyget" som du har på datorn. Det gör du genom att trycka på startikonen längst ner till vänster på skrivbordet, skriva "skrämklippsverktyget", trycka på den ikonen och sedan markerar det du vill använda på skärmen. Därefter kan du välja att:

Spara klippet som en bild:
Antingen kan du trycka på disketten, eller gå in på "arkiv - spara som" och välja vilken typ av bild du vill spara den som. Jag brukar välja PNG eller JPEG. Sedan kan du använda bilden precis som vilken annan bild som helst och klistra in den där du vill ha den.

Kopiera klippet (bilden med de två dokumentbladen):
Om du trycker på kopiera så kan du sedan gå direkt till ditt word- eller google-dokument och klistra in det med hjälp av "Ctrl" + V eller högerklicka och välja "klistra in". Tyvärr går inte detta i LärUm, utan du måste spara klippet som en bild (se ovan)

Socrative - skapa digitala quiz, förhör, prov eller omröstningar

Socrative är ett bra verktyg för att skapa enkla digitala quiz, förhör, prov eller omröstningar på webben. Dessa prov kan skapas som flervalsfrågor eller som frågor med korta öppna svar. Flervalsfrågorna är självkorrigerande. Det kostar ingenting, men du behöver registrera dig för att du ska få tillgång till ett eget rum där du gör alla dina prov, redigerar dem och, om du vill, delar dem med andra. När du registerar dig, får ditt rum en viss nummerserie som du ger åt eleverna när de ska utföra ett prov. Du kan mig veterligen skapa hur många prov som helst men max 50 personer kan delta i provet samtidigt. Eleverna loggar in via www.m.socrative.com, skriver in ditt rumsnummer, och utför quizet/förhöret/provet/omröstningen på sin egen dator, surfplatta eller smarttelefon och de får omedelbar respons på sina svar (vid flervalsfrågor och sant/falskt-frågor).

Ni kan sedan se resultaten direkt eller så kan du få rapporter i t.ex. Drive. I Drive skapas det automatiskt en mapp i din enhet med "socrative reports".

Se denna film så får du en kort snabb svensk introduktion:



Kan du inte se filmen: Tryck här!


Eller gå in på denna film och få en lite grundligare introduktion på engelska:



Kan du inte se filmen på din ipad: Tryck här!

Answergarden - brainstorma

Answergarden är ett program, med vilket du kan göra en digital brainstorm med dina elever. Ingen inloggning behövs. Du startar en brainstorm genom att skriva in en fråga och delar sedan länken med dina elever. Eleverna skriver in sina förslag och ni ser hur "stormen" tar form på skärmen i real tid. Det går sedan att exportera brainstormen till Wordle och göra ett "word cloud" av allt om du vill.

Om du sedan sparar Wordles ordmoln i "public gallery" så kan du komma åt en kod så att du kan lägga in ordmolnet på en blogg eller en hemsida. Kom dock ihåg att ordmolnet i "public gallery" blir helt öppen för alla på internet.

Tyvärr kan man inte länka in bilden direkt i LärUm eller på ett dokument i t.ex. Drive. Men man kan markera och klippa ut ordmolnet med hjälp av "skärmklippsverktyget" som ni har på datorn, dvs spara den som en vanlig bild och sedan lägga in den där du vill ha den. Se "Skärmklippsverktyget / Skärmdump" här i högerspalten.

Se denna film så får du jobbar med Answergarden:



Kan du inte se filmen på din ipad: Tryck här!

Kaizena - ljudkommentar på Drive

Kaizena är en app som du kan installera på Drive, vilken ger dig möjlighet att bl.a. spela in ljudkommentarer i dokument som eleverna har delat med dig. Du kan även kommentera skriftligt eller med länkar. Jag har inte testat den med eleverna ännu, men jag har blivit tipsad om den och den lockar mig. Speciellt lockande är ljudkommentarerna och att man kan "tagga" en skriftlig kommentar så att man slipper skriva t.ex. "satsradning" varenda gång man markerar var felet har gjorts.

Se denna YouTube-instruktion så får du veta mer om hur du installerar appen och vad du kan göra med den:



Kan du inte se filen på din IPad: Tryck här!