onsdag 5 november 2014

SpellRight för Google

Nu har SpellRight kommit för Google Drive, dvs ett engelsk/svenskt ord- och rättstavningsprogram för dokument.

1. Du går in på ett Google Drive
2. Öppna ett nytt eller redan existerande dokument
3. Välj "Tillägg" i flikarna längst upp
4. Välj "Hämta tillägg"
5. Sök reda på "SpellRight"
6. Godkänn
7. Det kan ta ett tag, men sedan ska tillägget kunna hittas i "Tillägg". (Har hänt mig någon gång att jag måst göra om nr 5-6, eller måst starta om Drive för att tillägget ska synas under "Tillägg".)

Hur använder man det då?
Skriv en text, markera det första ordet du vill kontrollera. Gå in på "Tillägg", välj SpellRight och markera starta. Sedan jobbar du dig fram med pilen = "nästa" längst upp i SpellRight-rutan. Är det något ord du vill byta ut, enligt förslagen, så markerar du det och trycker på bocken längst upp till vänster i SpellRight-rutan, eller dubbelklickar på ordförslaget. Vill du ha fler förslag på ord trycker du på rutan längst upp bredvid "bocken" och vill du att SpellRight ska lära in ett ord trycker du på näst sista rutan  längst upp i SpellRight-rutan.

Här kan du se en film från YouTube om hur man laddar ner och använder Stava Rex och SpellRight i Google docs:



Ser du inte filmen: Tryck här

Se även mitt inlägg om Stava Rex.

tisdag 4 november 2014

Voki

Skapa talande avatarer(animerade figurer) via voki.com för att lägga in på en blogg eller liknande. (Tyvärr går det inte att lägga in den direkt på LärUm). Du kan antingen själv tala in det du vill "vokin" ska säga eller skriva in det du vill ha sagt och använda inspelade röster. Talet kan vara max 60 sekunder långt.

Du måste skapa ett gratis konto för att kunna spara dina vokis,  men som ickebetalande-medlem får du bara tillgång till de figurer, tillbehör som inte är markerade med en studentmössa i hörnet.

* Logga in på sidan
* Tryck på "Create voki"
* I rutan "Customize Your Character" kan du leka dig fram till det utseende (head, clothing, bling) du vill ha genom att trycka dig fram mellan olika grupper och undergrupper. (icke betalande-medlemmar har inte tillgång till de figurer/utseenden/tillbehör som är markerade med studentmössa)
Under din voki kan du även förändra hudfärg, ögon mm
* När du är nöjd, tryck på done.
* Välja bakgrund
* Ge din voki en röst genom att välja alternativ under "Give it a voice". Jag brukar använda mig av:
Textknappen
Här jag kan skriva in vad vokin ska säga. Här kan jag också välja språk och röst.

Mikrofonen
Här kan jag själv kan säga det vokin ska säga. Här kommer du bli tillfrågad om du vill tillåta att programmen kommer åt din mikrofon, vilket du ska tillåta. Ev. kan chrome också komma med en fråga i överkant på webbrutan, där du också måste tillåta användandet av mikrofonen.

* När du är klar trycker du på "publish" och kan där välja hur du vill publicera din voki. För att man ska se din voki automatiskt på t.ex. en blogg så måste du ställa in så att bloggen tolkar angiven HTML. På blogger gör man där man skriver inlägget, under alternativ i högerspalten.

Här kan du se min lilla snabbfixade voki (om du trycker på playknappen på den så kan du även höra den):

lördag 1 november 2014

Story jumper

Storyjumper påminner om Story Bird (scrolla ner till nästa inlägg), och du kan skapa din egen lilla saga/berättelse. Det är lite mer klipp och klistrande än Story Bird och kan nog uppfattas lite mer klurig att förstå sig på i början, men det ger dig möjlighet att lägga in egna foton och bilder i din historia.

När du loggar in på Storyjumper och trycker på "start creating" så kommer du till en bra "Tutorial" som går igenom hur du kan bygga upp din saga/berättelse.

Jag själv har ännu inte använt mig av Storyjumper i undervisningen, men är sugen på att göra det. Är dock lite rädd för att själva skapandet kommer att ta tid pga av att det är så roligt att trixa med bilder och figurer, och att själva innehållet kanske kommer i skuggan av det. Men det kan nog vara en nybörjarfascination som lägger sig med tiden. Programmet är värt att prova.

Story bird

På storybird.com kan man skapa egna små sagor och berättelser i form av en liten bok. Föredrar faktiskt denna före "Story jumper", eftersom man inte fastnar i själva pillret med vilka bilder/bakgrunder/figurer som man vill ha, utan kan koncentrera sig på själva införandet av berättelsen.

Du skapar först en gratis användare, sedan är det dags att börja skapa. Det första du gör är att välja bland alla fantastiska bilder. Då får du upp en grupp bilder bland vilka du kan välja när du gör din saga/berättelse. Lyft in bilden i din bok och skriv sedan i rutan bredvid. Om du markerar en ruta genom att trycka på den i raden under, och sedan trycker på minus så tar du bort rutan.

När du vill pausa eller är klar trycker du på "save", vilken du hittar under berättelsen. Är du helt klar trycker du på "menu" i vänstra hörnet och "save & close". Där kan du om du vill göra en ny titel eller t.ex. välja vilken kategori saga/berättelse tillhör och vilken åldersgrupp den riktar sig till. När du sedan trycker på "save" igen så läggs din saga/berättelse under fliken "you" (your stuff), vilken du hittar längst upp i högra hörnet.

Vill du dela din historia:
1. gå in på "you"(your stuff)
2. tryck på din historia
3. tryck sedan på "share"-knappen, vilken du hittar som 2:a till höger under berättelsen.
4. välj sedan hur du vill dela historien (jag har valt att bara klistra in länken här)

Här kan du se ett litet exempel på en historia: Une petite histoire d'amour.

fredag 31 oktober 2014

Google search - fria bilder/foton

Det är ganska ofta som man vill ha en bild, ett foto eller liknande i ett arbete man gör och man vill ju gärna att dessa ska vara fria att använda. Som du redan vet kan man leta bilder och foton på Google genom att helt enkelt skriva in något i sökfältet och sedan trycka enter, och sedan välja bilder i raden längst upp. Då får man vanligtvis en oerhörd mängd förslag. 

Men om du vill vara säker på att du får använda bilden/fotot så måste du ta ett steg till. När du fått alla förslag trycker du på "sökverktyg" längst upp och kan då välja olika alternativ. Jag brukar mest använda mig av "typ av bild" och "användningsrättigheter". Det mest intressanta är "användningsrättigheter", där man kan välja utifrån olika licenser såsom "får användas och ändras, får användas, etc". Markera det alternativ som du vill ha och då filtreras den bildlista du fått som förslag och de som bilder/foton som du kan använda finns kvar.

Se även info om Fotofinnaren och CC Search här under "Hitta fria bilder mm".

Fotofinnaren - en bildbank för skolbruk

Fotofinnaren.se

Citat från Fotofinnaren när det gäller fotofinnarens bilder:
"FotoFinnarens bilder har inga restriktioner när det gäller nyttjande för skolbruk. Det är alltså fritt fram att använda fotona för skol- och undervisningsändamål i för- och grundskola, på gymnasium och universitet samt inom studieförbund. Bilderna kan användas t.ex. i skoltidningar, böcker, uppsatser och faktatexter, pedagogiska program, multimediaproduktioner, i skol- eller klassbloggar, på skolwebbsidor osv. Självklart är det tillåtet att använda bilderna i PIM-examinationsuppgifter!

FotoFinnaren använder sig inte av någon Creatice Commons-licens eftersom där inte går att specificera dessa villkor, men arbetar eller studerar du inom ovannämnda skolformer står det dig alltså fritt att använda FotoFinnarens bilder.
- - - "

CC Search - Creative commons

Det är ganska ofta som man vill ha en bild, ett foto eller liknande i ett arbete man gör och man vill ju gärna att dessa ska vara fria att använda. På CC Search - creative commons kan du gå in och skriva in vad du vill söka på och var du vill söka, t.ex. Google images eller, Open Clip Art Library eller Flickr. Du kan välja om du vill använda den bild du hittar i kommersiellt syfte och/eller bearbeta den. När du trycker på "enter" letar sedan CC Search upp bildmaterial som är fritt att använda för dig. (Men det kan vara en idé att dubbelkolla licensen för en bild, för sökningen är inte alltid perfekt.)


Lathund till Creative Commons-licenserna:
BY = Erkännande. Innebär att du får sprida materialet fritt så länge upphovsmannen anges.
NC = Icke kommersiell. Innebär att du inte får använda materialet för kommersiella syften.
ND = Inga bearbetningar. Innebär att du inte får redigera eller bearbeta materialet.
SA = Dela lika. Innebär att om du bearbetar materialet måste du sprida det vidare under samma Creative Commons-licens.
Ett verk kan lyda under fler Creative Commons-licenser samtidigt, så det är inte ovanligt att du till exempel hittar bildmaterial som har licensen CC-BY-NC-SA (Erkännande, icke kommersiell, dela lika).
Här kan du läsa mer om Creative commons: Creative commons - Välj rätt licens!

Crossword puzzle maker - armoredpenguin

Vill du enkelt göra egna korsord, som även fungerar bra när det gäller specialtecken i moderna språk, kan man använda den här sidan! Det är gratis och du behöver inte logga in. Du matar bara in de ord och ledtrådar som du vill använda, så genererar sidan ett korsord som både går att spara, spara som PDF eller skriva ut. Det går även att lösa korsorden online, men du får ingen direkt rättning, utan måste själv kolla med facit, vilket känns lite haltande.

Vill du göra korsord för språkträning och behöver använda specialtecken, så finns det ett "Alphabet chart"komma åt högre upp på sidan och sedan markera bokstäver/specialtecken där, kopiera och klistra in där du behöver dem.

En bra sida om man vill göra bredvidarbete till elever som är färdiga fort, om man vill förhöra glosor på ett roligare sätt eller helt enkelt låta eleverna göra korsord till varandra. Korsorden blir enkla och inga bilder går att lägga in, men det går snabbt och är enkelt. Det finns även massor färdiga pussel som man kan använda, så tryck gärna på "Users puzzels" innan du börjar

P.s. Korsorden ligger kvar i två månader på sidan, och du kommer åt dem via "my puzzels". Efter det kommer du inte åt korsorden, så det gäller att spara dem på din dator om du tror dig behöva dem senare. Enklaste sättet att göra detta är att trycka på "Printable pdf" under korsordet och sedan ladda ner pdf filen och lägga den där du vill ha den. Dock kan man inte korrigera något misstag i den pdf-filen. Då får man istället skapa ett nytt korsord.

onsdag 29 oktober 2014

ImageChef Word Mosaic



ImageChef Word Mosaic kan du gå in och lätt skapa ditt eget word cloud, eller word mosaic som det kallas på denna sida. Detta ordmoln kan du sedan kan spara ner som en bild eller få en webbadress för att klistra in i en blogg eller liknande. Du behöver inte bli medlem och logga in för att göra dina word clouds, men om du gör det kan du spara dina skapelser på deras sida. Jag har inte känt något behov av att bli medlem, eftersom det går att spara ner som bilder och att det går så fort att göra nya.

Så här gör du:
1. Skriv in de ord som du vill använda i den lilla rutan till höger om word cloud exemplet. (Ibland har det strulat lite och programmet har missat vissa ord när jag skrivit in flera. Har upptäckt att det ibland fungerar bättre att skriva in ett ord i taget och trycka på preview mellan varje ord.)
2. Ovanför den lilla rutan där du skriver in orden kan du sedan välja textfärg, bakgrundsfärg, typsnitt(font) och sedan vilken symbol som du vill att orden ska forma. Om du istället för symbol väljer initials så bildar orden den/de initialerna i stället.
3. När du är nöjd är det dags att spara/dela:

  • Vill du dela med någon per mail, Twitter, Facebook så ser du dessa knappar i strax ovanför din skapelse vid "Share". 
  • Vill du spara ner en bild, tryck på "More" på "Share-raden" och välj "Blogg/Forum". Där kan du antingen hålla ner vänsterknappen och dra bilden dit du vill, eller högerklicka på bilden och "Spara bild som". 
  • Vill du få webbadress att klistra in på blogg etc - Tryck på "More" på "Share-raden" och välj "Blogg/Forum". Där kan du kopiera "Image URL"-adressen och klistra in den i din blogg via bloggens "Infoga bild"-funktion. 

onsdag 22 oktober 2014

ClaroRead

ClaroRead - ett mångsidigt hjälpmedel för dyslektiker, vilket många andra även har nytta av. Det kan användas på olika språk, speciellt svenska men även engelska och andra språk. ClaroRead har vi alla på våra datorer. Du hittar det bland programmen under startikonen längst ner till vänster på skrivbordet.

ClaroRead är ett syntetiskt talprogram som läser text på skärmen. Det kan vara exempelvis worddokument, dokument på drive eller hemsidor på Internet.

ClaroRead är också ett effektivt hjälpmedel när det gäller att utveckla sin skrivning. Programmet kan om man vill ljuda medan man skriver. När man skrivit ord och slår mellanslag läses ordet upp. När meningen är färdig och man slår skiljetecken+punkt läses hela meningen upp. På så vis hör man genast om man tappat ett ord eller skrivit något fel. När man skrivit klart sin text använder man programmet för att korrekturläsa in text.

För att starta ClaroRead:
1. Gå in på startikonen längst ner i vänstra hörnet på ditt skrivbord.
2. Skriv ClaroRead i sökrutan.
3. Vänstertryck på ClaroRead Plus V5.5. Det kommer att dyka upp en ClaroRead-ruta på din skärm.
4. Vill du byta röst gå in på inställningar och välj person. Du väljer då också språk.
5. Ställ markören i början av den text du vill lyssna på. Är du på en internetsida bör du markera den text du vill lyssna på, annars läser ClaroRead upp allt på sidan. Även i Google Drive kan det ibland vara bra att markera hela texten, speciellt om det vill haka sig ibland.

Tips! Låt eleverna använda ClaroRead för att lyssna igenom sina egna texter, för att på så sätt lättare upptäcka sina skrivfel.

torsdag 16 oktober 2014

Verity Spell - Google Drive

Det finns ett tillägg på google drive som är engelskt/engelskt och som heter "Verity Spell", dvs ett ord- och rättstavningsprogram. Det behövs dock en licens.

1. Du går in på ett Google Drive
2. Öppna ett nytt eller redan existerande dokument
3. Välj "Tillägg" i flikarna längst upp
4. Välj "Hämta tillägg"
5. Sök reda på "Verity Spell"
6. Godkänn
7. Det kan ta ett tag, men sedan ska tillägget kunna hittas i "Tillägg". (Har hänt mig någon gång att jag måst göra om nr 5-6, eller måst starta om Drive för att tillägget ska synas under "Tillägg".)

Har inte riktigt arbetat tillräckligt länge med det för att uttala mig om hur bra/dåligt det är, men vill ändå tipsa om det.
Här nedanför så kan du se en film från YouTube om VeritySpell.



Kan du inte se filmen, testa denna länk: VeritySpell

Stava Rex på Google Drive

Nu har Stava Rex kommit som tillägg på Google Drive, dvs ett ord- och rättstavningsprogram för dokument.

1. Du går in på ett Google Drive
2. Öppna ett nytt eller redan existerande dokument
3. Välj "Tillägg" i flikarna längst upp
4. Välj "Hämta tillägg"
5. Sök reda på "Stava Rex"
6. Godkänn
7. Det kan ta ett tag, men sedan ska tillägget kunna hittas i "Tillägg". (Har hänt mig någon gång att jag måst göra om nr 5-6, eller måst starta om Drive för att tillägget ska synas under "Tillägg".)

Hur använder man det då?
Skriv en text, markera det första ordet du vill kontrollera. Gå in på "Tillägg", välj Stava Rex och markera starta. Sedan jobbar du dig fram med pilen = "nästa" längst upp i Stava Rex-rutan. Är det något ord du vill byta ut, enligt förslagen, så markerar du det och trycker på bocken längst upp till vänster i Stava Rex-rutan, eller dubbelklickar på ordförslaget. Vill du ha fler förslag på ord trycker du på rutan längst upp bredvid "bocken" och vill du att Stava Rex ska lära in ett ord trycker du på näst sista rutan  längst upp i Stava Rex-rutan.

Här nedanför kan du se en film från YouTube om StavaRex på Google.



Syns inte filmen, testa denna länk: StavaRex Google dokuments

Se även mitt inlägg om SpellRight.

tisdag 14 oktober 2014

GoAnimate.com - Tyvärr ej gratis längre!

GoAnimate är en animationssida där man kan skapa korta animerade filmer med talande figurer. Tyvärr har de dock börjat ta betalt för tjänsten, men du kan testa gratis i 14 dagar och på den tiden hinner en grupp göra en uppgift.


Elever kan göra enkla filmer, höra den dialog de ger sina karaktärer och öva på förståelse när de ser och lyssnar på på varandras filmer. Sidan hade tydligt upplägg, det var lätt att lära sig använda redskapet och det var riktigt kul att skapa en film. Det som kan vara störande är att det ibland poppar upp Go + ( = betala så får du mer finesser), men bortsett från det så fungerar det hyfsat.


Här är min första film: En mycket enkel och kort goanimate


p.s. En nackdel med GoAnimate är att det ibland kan kännas som att resultatet inte alltid väger upp den tid det tagit att bli klar med filmerna, för även om det inte är svårt så tar det tid för eleverna att komma fram till utseenden, miljöer, musiken och historien. Ibland känns det som om själva övningen med språket kommer i sista hand, men jag lovar att eleverna haft roligt på vägen. Det handlar väl i slutändan om hur man planerar och lägger upp det.


Quizlet.com

Jag tänkte att jag skulle tipsa om quizlet.com även om jag själv inte har använt det så jätte mycket. På Quizlet kan du skapa olika övningar, spel och tester.

Quislet erbjuder sex olika studiesätt.
Flashcards: gör dina egna kort med begrepp + definition
Learn: gör ett enkelt test och få möjlighet att följa utvecklingen och träna på det man inte har befäst.
Scatter: Matcha ord och definition
Space race: enkelt spel som går ut på att man ska skriva in begreppet/ordet innan definitionen försvinner från skärmen.
Speller: Skriv in det du hör. Fungerar på 18 olika språk!
Test: Förbereder inför prov med ett automatiskt graderat quiz

Quizlet är gratis och som användare har man möjlighet att skapa upp till 8 klasser där man bjuder in eleverna via e-mail. Det finns också en uppgradering till quizlet plus med fler möjligheter och en gratis mobil app att ladda ned för Iphone.

Här finns en kort introduktion för lärare från Quizlet: Quizlet for teachers

Mentimeter.com - skapa omröstningar

Mentometern är ett hjälpmedel för rösträkning och används oftast i sammanhang där publiken direkt kan se resultatet. Fungerar bra om man vill göra snabba undersökningar i klassen.

Man går in på mentimeter.com och skapar ett gratis medlemskap och sedan kan man skapa omröstningar där eleverna, med hjälp av sina datorer, kan rösta om olika saker.

Eleverna går in på govote.at och skriver in den kod som de får av dig, via mentimeter-bild på tavlan (projekterad från datorn). Alla kan se resultatet men det syns inte vem som svarat vad.

Kahoot.it

Kahoot är ett verktyg för att skapa quiz (frågesport), diskussioner eller undersökningar med hjälp av digitala verktyg. Jag själv har mest använt mig av olika quiz.

Eleverna går, via sina datorer, Ipads eller mobiler, in på web-sidan kahoot.it och skriver där in den pinkod de ser på min kahoot-bild på tavlan (från projektorn).




När de loggat in på kahoot.it och skrivit in koden, kopplades de upp till den quiz vi ska göra. Har man väl gjort det en gång, så är det enkelt nästa gång. Alla deltagare i quizen ser allas resultat hela tiden och sin egen placering – jag har inte provat hur det ser ut i diskussioner och undersökningar.

Man kan göra sina egna Kahoot på sidan getkahoot.com där man enkelt skapar sig ett gratiskonto med ett fyndigt användarnamn – mitt är såklart FrokenKarolina. När man väl har ett konto kan man logga in enklast på create.kahoot.it . Där kan man skapa egna quiz, diskussioner och undersökninganr. Men man kan också använda andras kahoot och kopiera dem, vilket jag mest har gjort. Det går snabbt och smidigt.

Man kan lägga in bilder och videos och använda i sina frågor, diskussioner och undersökningar.

Acapela-group.com - Hjälp med uttalet i flera olika språk

På www.acapela-group.com kan eleverna få hjälp med uttalet av ord/fraser/text.

Ibland vill eleverna ha hjälp med uttalet hemma. Vi använder boken Chez nous i franskan, och då kan eleverna lyssna på texterna hemma men glosorna finns inte att lyssna på en och en. Google översätt vill eleverna gärna använda, men jag tycker den haltar för mycket. Har dock hittat denna sida där man kan göra vissa saker gratis och som jag tycker är lite bättre, även om de talar väl fort ibland. Man kan välja språk, person som ska tala och sedan skriver man in det man vill lyssna på. Vissa personer tycker jag fungerar bättre på franska än andra så man får testa sig fram.

Audacity

Audacity är ett mer avancerat inspelningsprogram som finns på datorn. I detta kan du redigera ljudet mer, lägga in parallella ljudfiler mm. Du hittar det under program om du trycker på startknappen till vänster längst ner på datorn. Testa dig fram och fastnar du så hör av dig så kanske jag kan hjälpa dig.

Precis som på datorns inspelare så får du en fil som du måste spara på lämpligt ställe. Om eleverna spelar in något så innebär det att de måste spara ner sin ljudfil på sin dator och sedan antingen maila dig sin ljudfil, eller så kan du skapa en delad mapp i google drive där de kan lägga sin ljudfil genom att helt enkelt dra in den från t.ex. skrivbordet och släppa den inne i den delade mappen. Be dem då att namnge sin ljudfil med "uppgift och sitt namn och klass" så slipper du fundera på vem det är som talar på ljudfilen. =)

Se även info om vocaroo och inspelaren här under "Ljudinspelningar".

Scratch - att lära sig programmera

Scratch är en gratis webbsida där man kan lära sig att programmera enklare spel, interaktiva berättelser och animationer och sedan dela dem med andra i online-community. Det är utformat speciellt för ungdomar i åldrarna 8-16 och vill hjälpa dem att tänka kreativt, resonera systematiskt och arbeta tillsammans.

Man programmerar genom att sätta ihop olika block i olika sekvenser, lägga till animeringar, ljud, tidsintervall mm.

scratch.mit.edu

Att skapa/använda en google-formulär

Google formulärverktyg är toppen för att göra små tester, t.ex. om du vill kolla elevers förkunskaper, och även som inlämningsredskap. Nu kan man även under inställningar göra om sitt formulär till ett quiz, vilket jag dock ännu inte riktigt har fått grepp om.

Här nedan kommer jag att gå igenom det mest grundläggande, så att du kan komma igång med att använda detta verktyg.

Tips! 
För spara tid kan du när du väl gjort ett formulär, kopiera det, ge det ett nytt namn och kanske flytta det till en annan mapp, och använda det igen. När du kopierar formuläret försvinner de gamla svaren.

Här har du några exempel på vad ett formulär kan användas till:
Inlämning av inspelning
Test: Ta reda på elevernas förkunskaper

Du hittar verktyget under "Skapa" i Google drive och du behöver inte tänka på att skapa ett svarsformulär, dvs det formulär där du ser elevernas svar. Det sköter Google om själv.
Obs! Du bör dock inte lägga dina formulär i en delad mapp med eleverna, för då kan eleverna se varandras svar och det vill du troligen inte.

Jag brukar alltid gå in på inställning (det lilla kugghjulet uppe till höger) och kryssa för rutorna "Samla in e-postadresser" samt ibland "Begränsa till användare på Umeå kommun". Då undanröjer du viss risk för missbruk av formuläret, samt du får uppgift om vilken som fyllt i formuläret i form av personens mailadress.(Kan vara bra om något strular ibland, speciellt vid grupparbetsinlämningar.) Sedan kan man göra vissa frågor, som t.ex. namn och klass, obligatoriska när man skapar frågorna då kan man var helt säker på att någon inte missar att skriva vem det är ifrån. (Obligatoriska frågor i ett formulär måste fyllas i, innan formuläret går att skicka in.)

När man ska skapa en fråga i formuläret kan man välja många olika alternativ. Det gör man i frågans övre högre hörn, där "flerval" redan är förvalt. De andra alternativen förstår du nog själv vad det är, men någon vill jag tipsa om.
* kort svar - här kan eleverna skriva ett kortare svar. Under datavalidering, vilket du hittar om du trycker på de tre punkterna i frågans nedre högra hörn, kan man t.ex. begränsa svarets längd (dvs antal tecken eleven får skriva) eller kräva att svaret ska vara ett tal (t.ex. heltal eller större än, mindre än osv).
* stycke - här kan eleverna skriva ett längre svar. Här kan man också använda datavalidering för att bestämma den möjliga längden på svaret.
Obs! Du kan alltid kontrollera hur ditt formulär ser ut genom att trycka på det lilla ögat uppe till höger. På så sätt kan du även undersöka de vad de olika frågealternativen eg. står för.

Om man redigerat klart en fråga men ångrar sig och inte vill ha kvar den, då trycker man på soptunnan och den försvinner. Vill du kopiera frågan (som du sedan kan ändra lite i, om du vill) trycker du på dupliceringsknappen som du hittar bredvid soptunnan. Vill man lägga till ytterligare en fråga, trycker man på + som man hittar till höger om frågeytan. Där kan man också hytta knappar för att lägga till rubriker/beskrivning, bilder, videoklipp och avsnitt. Man får testa sig fram och se vad som händer, allt går att rader om man ångrar sig.

När man är klar och vill dela formuläret med sina elever, så trycker man på SKICKA. Där kan man genom att trycka på några ikoner välja att skicka sitt formulär via t.ex. mail, eller som en länk, bädda in, google+ etc. Jag brukar oftast använda mig av länkikonen och kopiera den länk som då dyker upp, och sedan lägga den direkt i elevernas ämnesrum på LärUm eller i någon planering som jag har delat där.

Om du vill stänga ditt formulär för inlämning så kan du gå in på formuläret, trycka på fliken svar längst upp och trycka "Godkänner svar". Då accepteras inte längre några svar. Om du vill ändra detta igen, så går du in på samma ställe och trycker på "Godkänner inte svar", så öppnas formuläret igen.

Se svaren:
Tidigare skapades ett separat svarsformulär samtidigt som du gjorde formuläret. Nu kan du se svaren på två sätt:

1. När du har skapat ett formulär och sedan går in i formuläret så finns det en flik längst upp i formuläret (dvs ditt formulär - ej det formulär du delat med eleverna), där det står SVAR. Trycker du på den så kan du se en sammanfattning av alla svar, eller enskilda svar.

2. Skapa ett separat kalkylark, dvs ett excel-ark, med alla svar genom att gå in på formuläret, tryck på fliken SVAR. Tryck sedan på den gröna ikonen med ett litet vitt kors på uppe till höger. Då skapas ett separat kalkylark för svaren. Detta kan vara bra o du t.ex. lätt vill få en överblick och komma åt inlämnade länkar från grupper/elever.

måndag 13 oktober 2014

Vocaroo.com - inspelare som ger en länkadress

vocaroo.com kan man göra inspelningar och få en länkadress. Jag brukar låta mina elever spela in t.ex. sig själv när de presenterar eller läser något på franska, engelska, eller håller bokprat i grupp etc. De lämnar sedan in sin ljudlänk via ett formulär i google. (se google formulär här till höger)
Jag har inte märkt någon tidsgräns för hur länge man kan spela in, men ibland har det hänt att datorn tappat internetuppkopplingen mitt i inspelningen och man har fått börja om. Som tur var är det inte så ofta det händer, för jag tycker programmet är bra/användbart pga att man får en länk och på så sätt kan få alla inlämningar i samma dokument via ett formulär.

Hur spelar man in på www.vocaroo.com.
1. Skriv in adressen i adressfältet.
2. Klicka på röda knappen "Click to record"
3. Klicka på tillåt för programmet att använda kamera och mikrofon. Ev. kan det sedan komma en till lite rad överst på sidan där du ska tillåta att programmet får tillgång till din kamera och mikrofon.
4. Klicka på "Click to record".
5. Klicka på "Click to stop" när du är klar.
6. Lyssna på det du spelat in genom att trycka på "Listen"
7. Är du inte nöjd - klicka på "Retry". Din gamla inspelning försvinner.
8. Är du nöjd  - klicka på "Click here to save".
9. Kopiera länken som finns under rubriken "Sharing options" och klistra in den där du vet var du har den. Förlorar du länken, så förlorar du inspelningen.
10. Vill du göra ännu en ny inspelning - Börja från nr 1 igen.

Ljudfilerna kommer att sparas i vocaroo, men har du inte sparat länk/länkarna så kommer inte åt dem. Är osäker på riktigt hur länge ljudfilerna sparas, men jag kan fortfarande lyssna på inspelningar som mina elever gjorde för ett år sedan. Men vill man vara helt säker på att de finns kvar i flera år bör man nog använda ett annat inspelningsprogram.

Ps. Upptäckte ett tag efter jag publicerade detta inläg att vocaroo har haft en krasch, vilket gjorde att en del mina elevers senaste inspelningar gått förlorade. Frustrerande och mycket tråkigt, men jag har inte varit med om det förut och jag har använt mig av programmet ett tag nu och jag kommer att fortsätta använda det. Som sagt, jag har varit nöjd hittills och det har inte hänt förut att programmet kraschat.

Inspelaren på datorn

Vi har en ljudinspelare på våra datorer. Den kommer du åt om du klickar på startikonen längst ner i vänstra hörnet och letar dig fram till tillbehör.

Ljudinspelaren fungerar bra att spela in olika saker med, både för dig som lärare och för elever. Jag har ännu inte märkt någon tidsgräns för hur länge man kan spela in, så det borde räcka för det mesta vi behöver använda den till.

Du letar upp ljudinspelaren, trycker på spela in och på stopp när du är klar. Då dyker en "spara som -ruta" upp, i vilken du ska namnge din ljudfil och sedan bestämma var du vill spara den.

Om eleverna spelar in något så innebär det att de måste spara ner sin ljudfil på sin dator och sedan antingen maila dig sin ljudfil, eller så kan du skapa en delad mapp i google drive där de kan lägga sin ljudfil genom att helt enkelt dra in den från t.ex. skrivbordet och släppa den inne i den delade mappen. Be dem då att namnge sin ljudfil med "uppgift och sitt namn och klass" så slipper du fundera på vem det är som talar på ljudfilen. =)