Google formulärverktyg är toppen för att göra små tester, t.ex. om du vill kolla elevers förkunskaper, och även som inlämningsredskap. Nu kan man även under inställningar göra om sitt formulär till ett quiz, vilket jag dock ännu inte riktigt har fått grepp om.
Här nedan kommer jag att gå igenom det mest grundläggande, så att du kan komma igång med att använda detta verktyg.
Tips!
För spara tid kan du när du väl gjort ett formulär, kopiera det, ge det ett nytt namn och kanske flytta det till en annan mapp, och använda det igen. När du kopierar formuläret försvinner de gamla svaren.
Här har du några exempel på vad ett formulär kan användas till:
Inlämning av inspelning
Test: Ta reda på elevernas förkunskaper
Du hittar verktyget under "Skapa" i Google drive och du behöver inte tänka på att skapa ett svarsformulär, dvs det formulär där du ser elevernas svar. Det sköter Google om själv.
Obs! Du bör dock inte lägga dina formulär i en delad mapp med eleverna, för då kan eleverna se varandras svar och det vill du troligen inte.
Jag brukar alltid gå in på inställning (det lilla kugghjulet uppe till höger) och kryssa för rutorna "Samla in e-postadresser" samt ibland "Begränsa till användare på Umeå kommun". Då undanröjer du viss risk för missbruk av formuläret, samt du får uppgift om vilken som fyllt i formuläret i form av personens mailadress.(Kan vara bra om något strular ibland, speciellt vid grupparbetsinlämningar.) Sedan kan man göra vissa frågor, som t.ex. namn och klass, obligatoriska när man skapar frågorna då kan man var helt säker på att någon inte missar att skriva vem det är ifrån. (Obligatoriska frågor i ett formulär måste fyllas i, innan formuläret går att skicka in.)
När man ska skapa en fråga i formuläret kan man välja många olika alternativ. Det gör man i frågans övre högre hörn, där "flerval" redan är förvalt. De andra alternativen förstår du nog själv vad det är, men någon vill jag tipsa om.
* kort svar - här kan eleverna skriva ett kortare svar. Under datavalidering, vilket du hittar om du trycker på de tre punkterna i frågans nedre högra hörn, kan man t.ex. begränsa svarets längd (dvs antal tecken eleven får skriva) eller kräva att svaret ska vara ett tal (t.ex. heltal eller större än, mindre än osv).
* stycke - här kan eleverna skriva ett längre svar. Här kan man också använda datavalidering för att bestämma den möjliga längden på svaret.
Obs! Du kan alltid kontrollera hur ditt formulär ser ut genom att trycka på det lilla ögat uppe till höger. På så sätt kan du även undersöka de vad de olika frågealternativen eg. står för.
Om man redigerat klart en fråga men ångrar sig och inte vill ha kvar den, då trycker man på soptunnan och den försvinner. Vill du kopiera frågan (som du sedan kan ändra lite i, om du vill) trycker du på dupliceringsknappen som du hittar bredvid soptunnan. Vill man lägga till ytterligare en fråga, trycker man på + som man hittar till höger om frågeytan. Där kan man också hytta knappar för att lägga till rubriker/beskrivning, bilder, videoklipp och avsnitt. Man får testa sig fram och se vad som händer, allt går att rader om man ångrar sig.
När man är klar och vill dela formuläret med sina elever, så trycker man på SKICKA. Där kan man genom att trycka på några ikoner välja att skicka sitt formulär via t.ex. mail, eller som en länk, bädda in, google+ etc. Jag brukar oftast använda mig av länkikonen och kopiera den länk som då dyker upp, och sedan lägga den direkt i elevernas ämnesrum på LärUm eller i någon planering som jag har delat där.
Om du vill stänga ditt formulär för inlämning så kan du gå in på formuläret, trycka på fliken svar längst upp och trycka "Godkänner svar". Då accepteras inte längre några svar. Om du vill ändra detta igen, så går du in på samma ställe och trycker på "Godkänner inte svar", så öppnas formuläret igen.
Se svaren:
Tidigare skapades ett separat svarsformulär samtidigt som du gjorde formuläret. Nu kan du se svaren på två sätt:
1. När du har skapat ett formulär och sedan går in i formuläret så finns det en flik längst upp i formuläret (dvs ditt formulär - ej det formulär du delat med eleverna), där det står SVAR. Trycker du på den så kan du se en sammanfattning av alla svar, eller enskilda svar.
2. Skapa ett separat kalkylark, dvs ett excel-ark, med alla svar genom att gå in på formuläret, tryck på fliken SVAR. Tryck sedan på den gröna ikonen med ett litet vitt kors på uppe till höger. Då skapas ett separat kalkylark för svaren. Detta kan vara bra o du t.ex. lätt vill få en överblick och komma åt inlämnade länkar från grupper/elever.
Om man har flersvaralternativ men vill att eleverna inte ska välja ett av alla alternativ, utan att de ska kunna välja flera, hur gör man då???
SvaraRadera